PROJEKAT - „Budi inkluzivan - volontiraj“


LIKOVNA SEKCIJA
Rukovodioci sekcije: Mila Marjanović i Indira Brahić


MUZIČKA FOLKLORNA I PLESNA LITERARNA LIKOVNA DRAMSKA SPORTSKA

JUN


Širok spektar aktivnosti Likovne sekcije u junu mjesecu počinjao je i zavrašavao se zabavnim igrama, igrama upoznavanja, pjesmom ili glumom, u cilju stvaranja što interesantnije atmosfere i uključivanja svih članova sekcije u rad shodno njihovom uzrastu, afinitetima i obliku smetnje u razvoju.


Članovi Sekcije su imali priliku da se upoznaju sa karakteristikama origani tehnike u likovnoj umjetnosti. Rađeno je modeliranje, izrezivanje i dizajniranje figura od papira. Tema mjeseca je LJUBAV, pa su mališani uz pomoć drugova volonera pravili srce od papira, ispisivali na njemu poruke ljubavi i prijateljstva, darovali ga najboljem prijatelju i uz riječi zahvalnosti čitali napisanu poruku.


Kako mališani doživljavaju LJUBAV, šta ona za njih znači i koji su njeni simboli, pokazala je radionica pod nazivom DRVO LJUBAVI. Na drvetu od papira, čija je izrada podrazumijevala uključivanje kreativnosti i originalnosti u radu, djeca su lijepila simbole ljubavi. Za jedne je to bio amor, za druge ruža, za treće srce... a za sve skupa ljubav je izvor i smisao života.


Posebno interesovanje pobudila je radionica pod nazivom – slatki zalogaj - takođe osmišljena u skladu sa temom mjeseca. Djeca su od voća pravila slike (brod, čovjek, srce...) da bi svoj slatki zalogaj mogli pokloniti prijatelju kao znak svoje ljubavi. Uz pjesmu, zabavu i šalu, svi su bili u prilici da ono što naprave zajednički pojedu, uživajući u zajednički napravljenom i s ljubavlju pokolonjenom „slatkom zalogaju“.JUL I AVGUST


Članovi likovne sekcije su temu ODMOR i MORE iskoristili za primjenu različitih vidova likovne tehnike, poštujući pri tome pojedinačne mogućnosti djece.


Uz pomoć volontera, mališani su pokušavali da na najoriginalniji način predstave svoj doživljaj idealnog ljetnjeg odmora. Izbor slikarske tehnike prepušten je djeci, a najuspjeliji radovi su se našli na izložbi dječijih radova u prostorijama Zračka nade. Takođe, rađena je likovna intrepretacija bajke Mala sirena. Mališani su mogli da naslikaju detalje iz originalnog teksta bajke ili da odrade svoj doživljaj male sirene nezavisno od teksta. Ostvarena je maksimalana saradnja sa članovima ostalih sekcija. Likovna sekcija je uzela učešće u pripremanju kostima za predstavu Mala sirena na čijoj intrepretaciji su radili članovi dramske sekcije.


Na kraju ljetnjeg raspusta mališani su slikali najzanimljiviji događaj sa svog godišnjeg odmora, pri čemu je biran najoriginalniji likovni rad. Iznenađenje za pobjednike bila je torta pravljena sa mnogo ljubavi vještima rukama volontera i djece Zračka.SEPTEMBAR


Tokom mjeseca septembra Likovna sekcija je imala pune ruke posla. RUČNI RADOVI na izradi i dekoraciji maski dobili su puni zamah na ovoj sekciji.


Počelo se sa izradom crteža kojima bi mališani na najslikovitiji način predstavili svog omiljenog junaka. Iz mnoštva različitih crteža izabrani su najbolji i najprikladniji za masku. Djeca su uživala u likovima omiljenih junaka, a njihovoj radosti nije bilo kraja kada su shvatili da će, bar na trenutak, svi oni moći da budu u ulozi svojih junaka. Razgovaralo se o tome kako bi se određeni junak ponašao u određenoj situaciji, kako bi hodao na maskembalu, kako bio obučen, koje bi mu boje najbolje pristajale i zašto. Potom su počele pripreme za izradu određene maske, a nakon toga i konkretan rad. Svak je imao svoj zadatak. Neki mališani su se bolje snalazili sa makazama, drugi sa iglom i koncem, treći sa bojama. Uz pomoć volontera, radna aktivnost je bila u punom zamahu, tako da smo kraj septembra dočekali spremni za predstoječi maskembal.


Kao domaći zadatak za prvu sedmicu oktobra, mališani su dobili zadatak da slikom predstave svoj osjećaj na maskembalu. Nagrada za vrijedan rad i maksimalan napor ni ovoga puta nije izostala. Osim omiljenih slatkiša, bilo je tu i omiljenih igrica zabavno – edukativnog karaktera, mnogo šale, zabave i smijeha.


OKTOBAR


Početkom mjeseca su aktivnosti Likovne sekcije na izradi maski za maskenbal djece Zračka i Dnevnog centra završene. Mališani su 4. oktobra prošetali glavnom gradskom ulicom obučeni u kostime svojih omiljenih junaka iz crtanih serija.


Nije tog dana bilo lako prepoznati ni djecu ni volontere, jer su se i jedni i drugi trudili da budu što originalniji. Šetnja glavnom ulicom skrenula je pažnju prolaznika na njih, a poruke vezane za prava djeteta na činjenicu da je u djeci sva snaga i ljepota ovog svijeta. Pratili su ih osmjesi odobravanja čak i onih koji su u trci sa vremenom zaboravili na ovaj važan datum. Pratili su ih i topli pogledi ponosnih roditelja koji su u ovoj “šarenoj” masi tražili svoje dijete u nekom novom izdanju. A djeca??? Nisu morala ništa da kažu. Njihov zadovoljni osmjeh rekao je sve. Veselo su šetali ulicom sa osjećajem da su ovog dana oni najvažnija bića na svijetu i sa porukama da to moraju biti svih 365 dana u godini. Radost je upotpunio i ovaj sunčani oktobarski dan, dan bez ijednog oblačka, koji je ulio radost i spokojstvo u dušu djece i njihovih drugara.


Sredinom i krajem mjeseca oktobra organizovan je niz likovnih radionica sa ciljem da se napravi mala izložba dječijih radova. Pripreme su tekle po planu, a djeca i volonteri su uživali u zajedničkom radu, originalnim idejama i aktivnostima u koje su bili svi uključeni. Ni ovoga puta nije izostala njihova omiljena likovna aktivnost – origami tehnika. Kao i obično, ona je privukla pažnju mališana i probudila u njima želju da u najrazličitije predmete od papira ubace svoju poruku. Radilo se i sa plastelinom, tako da su djeca ispoljila svu svoju kreativnost u radu.


Na samom kraju mjeseca vršen je izbor likovnih radova koji će naći svoje mjesto u novinama Zračka nade.


NOVEMBAR


Članovi svih sekcija Zračka nade bili su u ovom mjesecu angažovani u završnim aktivnostima oko izrade volonterskog lista. Likovna sekcija je našla svoje mjesto u novinama kroz niz interesantnih dječijih radova, ali i kroz pisanu riječ volontera čiji zadatak je bio da sve što je rađeno u proteklih sedam mjeseci na ovoj sekciji objedine u interesantne novinske tekstove i izvještaje sa radionica.


Još jedna ideja volontera prihvaćena je sa odobravanjem i radošću kod mališana. Deca su izdvajala najzanimljivije likove iz bajki i crtanih serija, odabirajući one koje bi željeli da svakodnevno gledaju u svom okruženju. Nakon toga je grupa najtalentvanijih volontera na zidovima Dnevnog centra slikala te likove. Mališani su uživali u ovom radu dajući svoj doprinos na različite načine i radujući se uspjehu na kraju obavljenog posla. Sa njima su sada svakodnevno Paja Patak, Miki, Snežana i sedam patuljaka, Supermen...


Uz sve ovo, članovi Likovne sekcije su se uključili i u pripreme oko završne priredbe povodom završetka projekta Budi inkluzivan – volontiraj. Ta aktivnost je obavezno značila punu saradnju sa članovima svih sekcija i učešće u poslovima koji prevazilaze zadatke likovne radionice. Na izvjestan način se ovim izgubila podjela volontera na članove pojedinih sekcija.